dilluns, 12 de setembre de 2016

BOMBERS GENERALITAT DE CATALUNYA - ELS INICIS.

El 27 de juny de 1980 la Generalitat de Catalunya creà la Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis i de Salvament, amb l'objectiu de:

  • dotar Catalunya d'una xarxa de Parcs de Bombers que cobrís adequadament el territori,
  • coordinar l'actuació dels diferents Parcs de forma que els recursos existents treballessin com una unitat,
  • estimular la millora de les condicions de seguretat dels medis urbà, rural i industrial.Aquesta DGPEIS va agrupar tots els Cossos de Bombers existents a Catalunya procedents dels Municipis i de les Diputacions, quedant-ne exclosa la capital Barcelona, de la qual el seu Cos de Bombers encara avui, es independent de la Generalitat. Com a dada significativa, de les 4 Diputacions catalanes, la de Tarragona va ser la única que no va crear el seu Cos de Bombers Provincials, als anys 60, essent tots els cossos de bombers municipals en tota la província. 


Bombers de Catalunya van néixer l'agost de 1982 com a cos operatiu. Originalment es van estructurar en 4 Brigades, una per cada província, però en la actualitat son les denominades Regions d'emergències, i que son les 7  següents: Centre, Girona, Lleida, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Tarragona i Terres del Ebre.

Però no es fins al  març de 1983 quan es va inaugurar la seu central de Bombers de la Generalitat en les instal·lacions de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès). 
Possiblement el primer díptic que la DGPEIS va editar, on es veu  la seu Central a Bellaterra encara per inaugurar. A l'interior del desplegable hi consten en català/castellà, un petit resum de la història i objectius del nou Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya, així com un plànol amb les ubicacions dels Parcs, telèfons diversos per emergències, recomanacions en cas de sinistre i múltiples informacions de companyies de serveis.

En paral·lel al díptic general es varen fer uns per a cada Brigada operativa, com el que veureu a continuació, en aquest cas el de la Brigada de Girona.


Aquests díptics també incorporaven al desplegar-los, un mapa amb les ubicacions dels Parcs de la Brigada, informació  de les disposicions oficials i mesures preventives.VEHICLES
 Un cop la DGPEIS va estar operativa, els vehicles que tenien els Municipis i les Diputacions es varen integrar al nou Parc Mòbil, del qual a continuació hi podeu veure una classificació per tipus.
Al 2013 el Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya disposava aproximadament d'uns 700 vehicles de tots tipus.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 

 

 


 

Imatges extretes de la xarxaRecomano la lectura del document editat per la pròpia DGPEIS :

http://interior.gencat.cat/ca/arees_dactuacio/bombers/coneix_els_bombers/historia/

on hi trobareu diversos enllaços més a documents referents tant als propis Bombers de la Generalitat com als Cossos dels Bombers  les Diputacions de Catalunya i molta més informació molt interessant i de gran valor. 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada