METZ FEUERWEHR GERÄTE GMBH
1842, l'any en el qual Carl Metz va fundar la seva empresa a Heidelberg, per construir equips per a bombers, essent els primers productes les bombes per a ciutats i per els camps, així com accessoris diversos.
Pro no content amb la seva fàbrica, al 1845 funda el primer cos de bombers amb joves esportistes, al que s'emmirallarien els més de 40 cossos de bombers voluntaris que, al 1852 ja hi havien a tota alemanya. Finalment, al 1865, Carl Metz funda, a Riga, el primer cos de bombers voluntaris de tot Rússia.
Al 1906, comença la producció de bombes elèctriques i de vapor i al 1906 construeix el primer carruatge-bomba, i al 1913 es lliura la primera escala telescòpica de 25 metres al cos de bombers de Karlsruhe.
Al 1928, es construeix una escala telescòpica de 4 trams amb cistella de salvament a l'extrem superior de la mateixa per 4 persones, lliurant-se a la ciutat de Bordeaux (França) i al 1929 es construeix un pal telescòpic amb llança a l'extrem per us com a torre d'aigua.
Al 1957 Metz construeix l'escala més alta del mon, amb 60 + 2 metres sobre xassís KAELBLE de 3 eixos per a la Xina.
La Carl Metz GmbH, va ser comprada en data 1.9.1984 por la TOTAL WALTHER, una firma del Grup KRUPP.
METZ
Catàlegs METZ de 1970 - Col·lecció de Salvador Balcells |
RKW-10 Mercedes Benz Metz - Imatge presa a la ciutat de Hannover, en el transcurs de la Interschutz 1980
El mateix RKW-10 - imatge de fàbrica, extreta del llibre METZ de Jean-François Schmauch
RKW-10 lliurat al 1953 als Bombers de Hamburg, xassís Mercedes Benz L6600 - Imatge de fàbrica extreta del llibre de METZ de Jean-François Schmauch
El mateix RKW-10 amb armaris per a equipament a la part de darrera. Imatge de Michael Rüffer. Aquest model el va tenir en catàleg (62r) la Wiking a escala 1/87 com veiem a baix.
Model Wiking de la RKW-10 Metz de la col·lecció de Manel Biete
El mateix vehicle fotografiat al 1984
Publicitat del representant de METZ a Suïssa, de la Revista dels Bombers Suïssos, Juny 1972
![]() |
Model escala 1/43 METZ DL 30 Feuerwehr Hamburg - Col·lecció Manel Biete |
Metz DL 30h sobre xassís DAF, possiblement Bombers d'Amsterdam
imatge de fàbrica METZ
En aquestes pàgines del catàleg de 1970 de METZ que era representada per METALÚRGICA DE SAN MARTÍN, S.A. es pot veure part significativa del programa de vehicles per a bombers. Entre ells, a la pàgina a munt esquerra, i en segon lloc, la que ha estat fins ara, la escala convencional de trams més alta fabricada mai, muntada sobre xassís KAELBLE KD 680LF, de tres eixos, i 60 + 2 metres. En aquest cas, s'hi incorporava un ascensor però no incrustat a la part interior dels trams, sinó que anava penjant per la part inferior de tota l'escala com es pot veure en aquesta altra imatge del catàleg. Segons la pròpia METZ en el seu catàleg general del 1993 al seu 150 aniversari, l'escala es va subministrar a la Xina al 1957.
![]() |
Part del catàleg general de METZ del 1993 - Col·lecció Manel Biete |
![]() |
Anunci de la METZ publicat al llibret commemoratiu del Centenari dels Bombers de Hamburg, al 1972 |
Catàleg col·lecció privada Manel Biete
Una eina curiosa proposada per Metz a principis dels anys 80, va ser el "Crawler". Es tracta d'un carretó autoportant per poder descarregar, mobilitzar i carregar de nou, una moto bomba amb la intervenció sols d'una persona. Al no dur rodes i moure's amb cadenes, se suposa que pot anar per qualsevol terreny, i fins i tot admet transportar al propi operari.
Com veiem a continuació, Metz proposava un TLF 5000 per allotjar el "Crawler", convertint-se així aquest vehicle en una eina polivalent equipat amb tanc per 5000 litres d'aigua, una bomba integrada centrífuga FP 32/8 per poder fer l'esgotament del tanc i una bomba portàtil en el "Crawler" per poder accedir als llocs on es impossible amb el vehicle.
Catàleg col·lecció privada Manel Biete
Catàleg col·lecció privada Manel Biete
RW 2 Metz - Imatge presa a la Interschutz 1980
NOUS FORMATS, NOUS DISSENYS EN ESCALES METZ
Al 1980, METZ presenta a la INTERSCHUTZ 80 a Hannover, un disseny a mig camí entre els vehicles escala americans i els europeus. I es que per solucionar la pèrdua de temps instal·lant la caixa de salvament a la punta de l'escala per tal que els bombers rescatadors puguin entrar i desprès enlairar l'escala per fer el salvament, METZ dissenya un vehicle que ja du integrada a la punta i permanentment la mateixa caixa i l'accés es faci des del sol amb gran rapidesa. Pro no solament això, sinó que per millorar la maniobrabilitat i el espai per que el vehicle pugui passar per llocs reduïts, es situa la base rotatòria de l'escala pràcticament al mig de la plataforma d'equips i en sentit contrari al sentit de la marxa, com molt bé es pot apreciar en l'esquema i imatge del catàleg.
Al 1998, METZ, ara ja integrada al Grup Rosenbauer, ens torna a sorprendre amb una altre solució mixta similar als bomba-escala americans o anglesos que ja feia anys eren comuns en aquells indrets, que semblava tindria continuïtat en el futur i no sembla que així sigui. Es tracta del model DLK 18 FA, una combinació de vehicle escala amb bomba integrada, tanc d'aigua fins a 2000 litres d'aigua i escala extensible de 18 metres amb cistella de salvament, doble cabina i compartiments per material divers.
Aquesta era la descripció exhaustiva del vehicle al catàleg que pertany a la Col·lecció de Manel Biete
CATÀLEG METZ - 1999
Catàleg METZ del 1999 - Col·lecció Manel Biete
A continuació unes imatges de la L 20 FA que es l'evolució de la DLK 18 FA
Imatges extretes de BTL - ROSENBAUER mitjançant GOOGLE + |
BRAÇOS ARTICULATS METZ-ROSENBAUER
Rosenbauer - Metz no podia d'estar al marge del mercat i no tenir un programa de braços articulats de rescat, i des de 1998 subministra les plataformes fins a 56 metres en col·laboració amb WUMAG, que fa la part del braç articulat, i la pròpia METZ que subministra tota l'electrònica de control de tot el vehicle.
METZ - ROSENBAUER - Port de Dubai, 56 metres- Imatge de AUTOBILD
METZ- ROSENBAUER - Salzburg - Austria - Imatges cedides per Salvador Balcells
Trobareu més informació a l'entrada de BRAÇOS I PLATAFORMES TELESCÒPICS en aquest mateix bloc.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada