Passa al contingut principal

PORTADES DE REVISTES DE BOMBERS



DESCRIPCIÓ I INTERÈS DE L'ENTRADA


Aquesta  entrada "Portades de revistes de Bombers", té com a principal objectiu, la presentació de totes aquelles revistes que, en format de paper, disposo a la meva col·lecció. En el cas de la revista ALARMA!, he volgut posar tots els exemplars antics que tinc, doncs al ser de la dècada dels anys 50 he considerat que tenen un interès especial per la seva antiguitat.

Amb la transformació del mon analògic al mon digital, algunes revistes en suport de paper varen desaparèixer i altres van prendre el ralleu i es varen passar al suport digital.

Finalment, i prenent suggerències d'un bon lector i amic, també inclouré els enllaços amb aquells butlletins, blocs  i revistes que, sovint ens costa localitzar a causa del públic al qual van dirigits, doncs per la seva vocació, la difusió es molt focalitzada a col·lectius molt concrets o locals.

Ja sense mes preàmbuls, i com he exposat mes a munt, passo al detall de l'entrada, que es la que en fa 72 del Bloc.        


CATALUNYA

                          ALARMA! - Revista oficial del Cos de Bombers de Barcelona



 
Nº 8 - Número extraordinari Desembre 1950


                   
     







 





 

La revista del Cos de Bombers de Barcelona, es va publicar per primer cop el Setembre de 1949 amb la intenció de ser de periodicitat bimensual. Al 1977 es  varen editar els primers articles en llengua catalana. Va arribar la seva fi, a principis del 1988, amb el darrer número publicat, el 296. 




Exemplar nº 289, corresponent al primer trimestre del 1986, faltaven doncs 7 números mes per arribar al darrer exemplar, desprès de 37 anys de publicar-se.


Al Juny de 2001 s'edita el primer número en format paper, de la revista que continuarà l'anterior Alarma!, amb el nom de FAHRENHEIT 451, el nom de la famosa novel·la futurista de Ray Bradbury publicada al 1953. 

Segons la pròpia web de l'Ajuntament de Barcelona/Bombers , el darrer número de la revista es va publicar al Gener del 2016 i era el número 50. 







En data 1 d'octubre de 2016, es publica el que fins hores d'ara serà la continuïtat de la revista FAHRENHEIT 451. Es tracta del Butlletí oficial dels Bombers de Barcelona, que ja en format digital, permetrà augmentar la periodicitat de la publicació al ser totalment en línia.

Aquí podeu llegir el darrer Butlletí publicat, del Desembre  2019.  






Portada del primer exemplar de la revista BOMBEROS que, editada en principi, a l'any 1983, i dirigida pel conegut Bomber de Barcelona Manuel Pascual Pons, no tinc cap informació de quants números i  fins a quin moment es va publicar.

En cap part de la revista hi consta ni el número de la publicació, ni el mes o l'any en la qual es va editar. Errada considerable per part de la Editorial Bardo (crec desapareguda).




Capítol a part son les publicacions que el Marc Ferrer i Murillo té actualment en format digital, que son, L'Apagafocs (en format .PDF) i el Bloc Històries de Bombers, en línia.

Marc Ferrer i Murillo. Nascut a Terrassa l'any 1974. Llicenciat en Història i Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals, en materia de Seguretat. Bomber Voluntari del Parc de Matadepera. 7 campanyes com auxiliar forestal i 2 com operador del Centre de Comandament Avançat. Professor en l'Escola de Bombers de Catalunya per l'assignatura "Història dels bombers" i co-autor del llibre "Història dels Bombers de Terrassa" i del llibre "Bombers de Catalunya: història i present". Director de la revista d'història de bombers "L'Apagafocs". Director-adjunt de la revista "Bombers.cat". Actualment treballa al CECAT.


En quant a L'Apagafocs, se'n varen publicar 18 números, fins l'abril de 2013 que en va ser el darrer.



L'Associació de Bombers Voluntaris de Catalunya, ASBOVOCA, publica aquesta revista ALERTA! en format digital.


Es pot llegir mitjançant la aplicació ISUU, lector en pantalla, i la opció de descarregar-la sembla no està disponible. 



El Cos de Bombers de la Generalitat edita en format digital les següents 
publicacions periòdiques:

La quantitat d'informació disponible en línia, per part del Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya es realment immensa.

 



                  BÈLGICA - BELGIE - BELGIË



La revista  "REVUE BELGE DU FEU" va ser creada per la ANPI, que es una associació formada per les entitats asseguradores (entre altres) orientada a la prevenció i la protecció contra el foc.

Actualment no difonen una revista específica sinó que la informació es la de la seva pàgina a Internet: https://www.anpi.be/fr on disposen d'una publicació al servei dels Bombers: Le Fire & Security Alert Magazine.

 En aquest nº 51 del Maig de 1980 hi ha publicat un estudi (nº 81) referit al foc al Hotel Corona de Aragón, a Saragossa, el 12 de juliol de 1979, que tracta de les causes, l'atac i els resultats d'aquell foc que molts encara recordem, i on hi va haver 74 morts i diversos ferits greus. 


                      ALEMANYA - DEUTSCHLAND



Aquest es un exemplar del Butlletí de l'Estat de Baviera, datat al Juny de 1979,  especialitzat en incendis i la protecció en front dels desastres. 


Aquest es l'exemplar de Desembre 1979 del recull del "dia a dia" dels Bombers de München (Munic, en català).







Aquestes dues portades corresponen al primer i al darrer exemplar de la revista 112 - Magazin der Feuerwehr, que l'editorial EFB - Verlagsgesellschaft mbH va publicar i que vaig subscriure'm diversos anys. Els darrers números es varen editar als anys 90.

El contingut d'aquella publicació era força interessant, mostrant reportatges de Cossos de Bombers d'arreu del món, nous vehicles que dissenyaven els constructors i altres, com algun sobre modelisme i sinistres o incendis importants.

Segons sembla, aquesta editorial o ja no existeix o va canviar de nom o propietari.






ÀUSTRIA - ÖSTERREICH


Portada de la revista Die Österreichische Feuerwehr del Maig de 2015 dedicada a la Interschutz 2015. Actualment la podeu seguir a la seva adreça a Internet: https://www.feuerwehr.at/


                        FRANÇA - FRANCE


La BSPP (Brigade des Sapeurs-Pompiers de Paris), edita des del Gener de 1945 , aquesta revista, encara també en format de paper, i naturalment en versió digital https://allo18-lemag.fr/.

La portada correspon al número 337 de Abril 1978, i es un especial dedicat a un dels sinistres mes importants que ha patit Paris en el darrer S XX, es tracta d'un seguit de 3 explosions, en  diferents moments però molt properes en temps, causada per una fuita de gas al barri de PASSY, que va afectar a 3 edificis sencers. El balanç total de víctimes va ser d'una dotzena de morts, mes de 50 ferits entre vianants i habitants dels immobles i pèrdues milionàries.

El número consta de 22 pàgines mes portada i contraportada, i recull un exhaustiu detall d'imatges de diferents agències de premsa i de reporters gràfics, tot en blanc i negre, de gran efecte dramàtic, i d'una qualitat realment excepcional.



                                        Número 348 Gener de 1979

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

FIMESA - EL PRODIGI ESPANYOL

Actualment desapareguda, FIMESA (Financiera Mecánico Eléctrica, S. A.) amb fàbrica a Madrid, va ser un dels grans fabricants de vehicles i equipaments contra incendis a l'estat espanyol. Pertanyia al conglomerat d'empreses financeres i constructores que va fer fallida GRUPO SOFICO i tot i que alguns diuen que encara continua a la mateixa adreça, el cert es que a ningú li han donat resposta. La història del GRUPO SOFICO propietària de FIMESA, sembla que s'acaba al 1974 amb una querella criminal per estafa d'un rendista de Barcelona que els va denunciar . Però passem al que ens interessa, la producció de vehicles de bombers sobre xassís principalment de Pegaso, però també en van utilitzar d'altres, com aquest que veiem a continuació. Autobomba pesant sobre Chrysler - Barreiros de 170 CV. Tanc de 4.500 l. i escuma. Bomba Guinard de bronze, 2000 l/m de caudal màxim a una pressió de 32 kg/cm2.  Excepcional unitat sobre xassís Pegaso 1060, amb doble

MAGIRUS - MARCANT CAMÍ

                          Si cap constructor es reconegut pel seu nom i apreciat arreu del mon, sense cap dubte aquest es l'alemany MAGIRUS. Des del 1864, any que Conrad Dietrich Magirus la va fundar, ha estat, fins no fa massa anys, la única empresa que ha construït els seus vehicles per als bombers integralment, es a dir, tant la part motriu com els motors i la part específica com les bombes d'incendi, i sobre  tot les escales, tot es   muntava a la seu de ULM al Bayern.  La DEUTZ original, establerta al barri Deutz de Colònia (Nordrhein Westfalen) amb el nom inicial de Nicolaus August Otto al 1864 essent la primera fàbrica mundial de motors,  va adquirir al 1 de gener de 1936, la CD Magirus AG, establerta a Ulm (Freistaat Bayern ). Un dels primers resultats d'aquell moviment propiciat per les autoritats del règim nazi, va ser la suspensió automàtica de la construcció de motors Magirus. http://www.koeln.de/ http://www.ulm.de/start.3080.htm Aquest

GYM - CONTRAINSA - GONZÁLEZ Y MARTÍN - HISTÒRIA DEL RACOR BARCELONA

Catàleg general 1988 - Col·lecció  particular Manel Biete L'empresa GYM - CONTRAINSA la va fundar l'enginyer Martín Ángel Martin Rodríguez al 1977 i va ser l'impulsor a l'estat, de la millora del racor de mànegues tipus Barcelona i la estandardització obligatòria a tot el territori espanyol, a cop de decret, a l'estil del sistema de govern espanyol.  Varen fabricar una quantitat important de vehicles de bombers arreu de l'estat i encara en feien desprès de que FIMESA o DCI desapareguessin.  Aquests son els vehicles que a la darrera pàgina dels seus catàlegs del 1977 i del 1988 mostraven, com si realment la producció de vehicles que fabricaven no tingués importància. Catàleg del 1977 on es poden apreciar diversos vehicles - Col·lecció particular Manel Biete I aquí el de 1988 - Col·lecció particular Manel Biete   Desconec si varen editar catàlegs més a l'alçada dels temps i també si a data d'avui