dilluns, 20 d’octubre de 2014

MOWAG - EL FABRICANT SUÏS A LA MIDA DEL PAIS

 
Empresa fundada al 1950 per l'enginyer Walter Ruf a Suïssa, actualment i des de 2004 pertany al grup GENERAL DYNAMICS CORPORATION, americana i centrada en el desenvolupament d'armament militar, amb el nom de General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH.
 
Al llarg dels anys, MOWAG va produir vehicles de tot tipus, sempre en l'àmbit industrial, militar i de serveis a la comunitat,  com ambulàncies, tractors de pista per avions (MOWAG-AEG per els Mirage III de l'Exèrcit de l'Aire suïs), o piconadores per la construcció de carreteres.
 
Com es pot veure a les imatges del catàleg de la meva col·lecció, molts dels vehicles de bombers fabricats per MOWAG en el seu moment utilitzaven la plataforma DODGE pickup 4 x 4 americana. L'explicació es que per moltes dècades MOWAG va ser l'importador exclusiu a tot Suïssa de la furgoneta DODGE RAM VAN.
 
 
Des de 1961 al 1968 la MOWAG va subcontractar a l'empresa suïssa Toni Brändle AG Wil, la fabricació de vehicles pels bombers. Actualment aquesta empresa es una de les capdavanteres de vehicles de bombers a Suïssa.
 
 
Actualment no consta que MOWAG subministri cap classe de vehicles específics per a bombers.
 
 
 
 

Catàleg de la col·lecció privada de Manel Biete - Any 1977
 
 
Sapeurs Pompiers Genève (Suïssa) - Imatge de Manel Biete
 
 
Vehicle dels bombers de Zurich, construcció MOWAG - W-500
Imatge de Wikimedia Commons
 
 
Imatge de Wikimedia Commons

DODGE WC model de base utilitzat per MOWAG per la furgoneta T1 4 x 4 dels quals se'n van lliurar uns 1600 a l'Exèrcit Suïs en diferents versions. 
 


 
 

3 comentaris:

  1. Quines bombes equipaven els vehicles d'aquest constructor ?

    ResponElimina
  2. Aquesta informació encara no l'he pogut esbrinar i tan aviat en tingui informació, la inclouré al bloc. Moltes gràcies, Salvador.

    ResponElimina
  3. Segons sembla, MOWAG utilitzava les bombes GODIVA,que també segueix utilitzant ara BRÄNDLE. Les bombes GODIVA ara tenen les bombes HALE americanes com a germana sota el mateix paraigües de grup transnacional americà, doncs ambdues empreses pertanyen a IDEX Corporation, propietària també dels coixins de rescat VETTER, de les tenalles de rescat LUKAS i de les HURST Jaws of Life.

    ResponElimina